Miluju sladké snídaně. Potřebuji je k životu. Ideálně jsou to všelijaké druhy ochucených vloček a lupínků. Dokonalým doplňkem je kotel kafe s mlékem. To si ale teď musím odpustit, neb se mi po něm obrací žaludek a Ráchel se v břiše chová jak splašené torpédo.
Všechny tyto ranní pochoutky prodávané v obchodech mají ale svoje mouchy. Ty co jsou hodně ňami, obsahují vagón "éček" a pochybných ingrediencí a ty zdravější jsou zase pouze směsí syrových vloček s pár semínky a rozinkami. Pro vyznavače syrové obilné stravy super, pro můj zmlsaný jazyk nic moc.
Po zkušenostech s různými druhy zapékaných vločkových dobrot, z nichž jednoznačné u mě vede čokoládové müsli od Emca, jsem se rozhodla si něco takového tvořit doma sama. Po rozpačitých začátcích, ve kterých nechyběly připálené plechy i výtvory sypané do záchoda, jsme s mužem spojili své síly a začaly vznikat opravdové lahůdky.
Přináším tedy pár tipů, jak na to.
Na müsli je úžasné, když je spečené do takových dobrých sladkých hrudek a pěkně křupe. Dá se toho dosáhnout dvěma způsoby:
Používat ke slazení med, či samotný cukr není výhra - obojí se dost připaluje a hořkne, v medu se navíc zničí vše hodnotné. Je lepší si ho přidat až na hotové vločky před jídlem.
Oslazovadlo je dobré předem promíchat s olejem a teprv pak s vločkami. Je hloupost použít máslo, není vhodné na pečení. Asi by šla třeba rozpuštěná Hera, ale je to zbytečné plýtvání ztuženým tukem. Zkusila jsem olej z vlašských ořechů a taky to není dobrý nápad. Po pár dnech ve sklenici vločky smrděly jako žluklé. Tenhle olej je bobrý spíš do moučníků k rychlé konzumaci. Olivový olej je zase dost pikantní a při pečení se zbytečně ničí.
Přidávat dobroty jako čokoládu a sušené ovoce se vyplatí až po vyndání zapečených vloček z trouby. Když se dají na začátku, spálí se. Výjimku tvoří kokos - strouhaný i plátkový je po upečení moc dobrý. Nastrouhaná čokoláda se po nasypání do čerstvě upečených horkých vloček pěkně vsákne a utvoří moc ňami krustičku. Sušené ovoce by mělo být nesýřené, nebo propláchnuté a osušené. Když do müsli dáte rozinky, ze kterých kape voda, riskujete, že vám při skladování ve sklenici všechno zplesniví.
Oříšky a semínka se naopak přimíchávají rovnou. Výjimku tvoří len a sezam, ty je dobré dát až na posledních pár minut, jinak se spálí.
Zapékat se dá i bez cukru, jen s olejem, na hrudky ale zapomeňte.
I to je ale lepší, než vločky za syrova.
Müsli jde dělat i na slano. Jen místo cukru přidáte sojovou omáčku a ke konci pečení koření dle chuti. Ve slané variantě jsou báječná slunečnicová semínka a mandle.
Vločky se pečou do zlatova a je potřeba je co pár minut promíchat. Výhodný je teflonový hluboký plech, ze kterého se dá dobře odmáčet a umýt připečená sladěnka, či Salko. Pak už jen nechat schladnout a lahůdka, o které dost dobře víte, co obsahuje, je na světě.
Jak vyplývá z předchozího, zapékané vločky se mohou lišit co do zdravosti i ceny. Ovesné vločky se sladěnkou a hrozinkami jsou výbornou levnou alternativou k müsli z obchodu. Když přidáte dobroty jako mandle, kokos, nesířené meruňky, nebo fairtrade hořkou čokoládu, cena poněkud naroste, ale i tak je celkem rozumná.
A tady jeden konkrétní výtvor:
Zapékané vločky s kokosem mandlemi a čokoládou
Suroviny: 300g ovesných vloček, 200g jiných vloček (pčeničné, žitné, sojové, ječné...), 75g mandlí, 50g rozinek, 3 velké lžíce Sladěnky, asi 5 lžic oleje, 30g fairtrade hořké čokolády, 1dl kokosu (množství jsou orientační, záleží na chuti).
Smíchat olej a sladěnku a špetku soli do hutné kaše v hrnku. Pak vylít na plech s vločkami, mandlemi a kokosem a vše řádně promíchat.
Dát do předehřáté trouby a péct při cca 150°C. Promíchávat poprvé po asi 5 minutách, pak i častěji. Když vločky začnou měnit barvu, zvýšit teplotu na 200°C a dopéct - často kontrolovat, hodně snadno se to připálí. Celkem peču asi 20 min, ale záleží, jak se domluvím s naší troubou, která při menším plamínku občas zhasíná...
Po vyndání z trouby vmíchat nastrouhanou čokoládu a rozinky a vše na plechu nechat úplně vystydnout a pokud vám to okolní strávníci hned nesnědí, jde vychladlou směs nasypat do sklenice a skladovat asi 3 týdny - s delším skaldováním nemám zkušenost.
Dobrou chuť !
RE: Domácí zapékané vločky - rada, jak na to | beruska®pismenkuje.cz | 12. 08. 2009 - 11:32 |
RE: Domácí zapékané vločky - rada, jak na to | zuzi | 12. 08. 2009 - 12:01 |